Hoe worden de aangemelde kinderen na de aanmeldingen gerangschikt?
Kinderen die een broer of zus hebben in dezelfde school of kinderen van personeelsleden hebben wettelijk gezien absolute voorrang.
Broers/zussen en kinderen van personeel geboren in 2019 kunnen met voorrang inschrijven op school van 11 januari tot 5 februari 2021.
Broers/zussen en kinderen van personeel niet geboren in 2019 melden aan tussen 1 en 26 maart 2021 en worden als eerste gerangordend.
Alle andere kinderen worden geordend op basis de schoolkeuze.
- Als er voldoende plaatsen zijn, worden de kinderen ingeschreven.
- Als er onvoldoende plaatsen zijn, worden alle kinderen geordend op basis van leerlingenkenmerken* en de afstand (in vogelvlucht) van het domicilieadres van het kind of van het werkadres van één van de ouders tot de school. Voor elk kind kan maar één referentieadres opgegeven worden. De ouders kiezen zelf of ze het domicilieadres van het kind opgeven, ofwel het adres waar één van de ouders werkt. De adresgegevens worden gecontroleerd bij de inschrijving op school!
* Bij het verdelen van de plaatsen wordt er voor geboortejaar 2019, 2018 en het eerste leerjaar rekening gehouden met leerlingenkenmerken die samenhangen met de gelijke onderwijskansen van kinderen. Kinderen zijn 'indicatorleerling' als ze aan één of beide gelijke onderwijsindicatoren beantwoorden:
(1) de moeder van de leerling heeft geen (erkend) diploma van het secundair onderwijs of van geen getuigschrift van het zesde jaar secundair onderwijs.
(2) het gezin ontvangt een schooltoeslag in het schooljaar 2019-2020 of in het schooljaar 2020-2021.
Kinderen die aan geen van beide indicatoren beantwoorden, zijn niet-indicatorleerlingen. Voor geboortejaar 2019, 2018 en het eerste leerjaar worden 40% van de plaatsen voorbehouden voor indicatorleerlingen en 60% voor niet-indicatorleerlingen. Als er in de ene groep minder leerlingen worden aangemeld dan voorzien, gaan de plaatsen naar de andere groep.
Kinderen waarvan de ouders de vragenlijst over de indicatoren niet hebben ingevuld, worden pas geordend na de ordening van de aangemelde indicator en niet-indicatorleerlingen. Voor meer informatie over de ordening van de kinderen die de vragenlijst niet invullen, contacteer de helpdesk.
Als ik meerdere keuzes opgeef heb ik dan minder kans op mijn eerste schoolkeuze?
Neen. Als je vijf keuzes opgeeft en je woont dichter bij de eerste schoolkeuze dan een ouder die slechts één schoolkeuze opgaf en er verder vanaf woont, heb je meer kans om die eerste school toegewezen te krijgen. De enige reden waarom het aangeraden is om meerdere keuzes op te geven, is dat als je uit de boot valt bij een hogere schoolkeuze, je nog altijd meedingt voor de andere schoolkeuzes. Geef je maar één schoolkeuze op en het lukt daar niet, dan moet je wachten tot de vrije inschrijvingsperiode om in te schrijven en kun je enkel nogin een school met nog vrije plaatsen. Dat is soms niet in je buurt of is geen voorkeurschool.
Zet altijd jouw eerste schoolkeuze bovenaan. Is er onvoldoende plaats, dan heb je op basis van afstand tot de school nog altijd evenveel kans op de tweede schoolkeuze als de andere ouders die voor deze school kozen.
Kan mijn kind toegewezen worden aan een school die ik niet heb gekozen?
Neen, je kind kan enkel toegewezen worden aan één van de scholen waarvoor je hebt aangemeld.Het is wél mogelijk dat alle scholen die je koos volzet zijn. Dan staat je kind op de wachtlijst van al jouw voorkeurscholen. De school moet de volgorde van die wachtlijst respecteren, en contacteert je als er een plaats vrijkomt en je bovenaan de lijst staat. Je kan in de vrije inschrijvingsperiode (vanaf 1 juni 2021) ook gaan inschrijven in een school die dan nog vrije plaatsen heeft. Je behoudt ook dan je plaats op de wachtlijst in jouw voorkeurscholen.
Waar kan ik de vrije plaatsen terugvinden?
Op deze website staat voor de aanmeldingsperiode begint een overzicht van het aantal plaatsen dat beschikbaar is per geboortejaar (voor de kleuters) of per leerjaar (voor de lagere school). Dat is een momentopname. Zie tabblad 'overzicht vrije plaatsen' van deze website.
Ik heb geen computer wat kan ik doen?
Alle scholen zullen het aantal vrije plaatsen aan de ingang afficheren.
Na afspraak kan je terecht in alle scholen, bij de CLB’s en ook op de Dienst Samenleving (1e verdieping Sport & Jeugdcomplex)om je te helpen om jouw kind aan te melden. Aanmelden kan via PC, laptop, tablet of smartphone.
Moet ik mij haasten om aan te melden?
Het tijdstip van aanmelden speelt geen rol, zo lang je maar binnen de periode blijft. Daarna zal het onmogelijk zijn: de website wordt na de aanmeldingsperiode afgesloten. Als je daarna je kind nog wil inschrijven zal je moeten afwachten of er in de school van voorkeur nog plaatsen zijn nadat de aangemelde kinderen een plaatsje kregen (vanaf 1 juni 2021). Onthoud dus: haasten hoeft niet, maar laat de periode niet passeren.
Wat moet ik meenemen als ik op school ga inschrijven?
Neem altijd de kids-ID, ISI-kaart (of een kleefbriefje van het ziekenfonds) mee van het kind dat u wilt inschrijven.
Je vindt meer specifieke info op het toewijzingsbericht of ‘ticket’ dat je na de aanmelding van je kind ontvangt.
Wat gebeurt er bij de inschrijving op school?
De school controleert de gegevens van je kind en je verklaart je akkoord met het schoolreglement en het pedagogisch project van de school.
Als er vastgesteld wordt dat er bewust verkeerde informatie is gegeven, vervalt het ‘toegangsticket’ dat via de aanmeldingsprocedure verworven werd.
Wat gebeurt er als mijn kind op school geweigerd wordt?
De school noteert de gegevens van je kind in het inschrijvingsregister, je kind krijgt een rangnummer en je ontvangt een weigeringsdocument (samen met het resultaat van de aanmelding). Alle scholen in Lokeren volgen de wachtlijst het hele schooljaar 2021-2022 (tot 30 juni 2022). Daarna vervalt de wachtlijst.
De school is verplicht de rangorde op deze lijst te volgen en je te contacteren als er plaats vrijkomt.
Wanneer kan mijn kind starten op school?
Vanaf het moment dat je kind 2,5 jaar is, op één van deze instapdata:
- 1° de eerste schooldag na de zomervakantie;
- 2° de eerste schooldag na de herfstvakantie;
- 3° de eerste schooldag na de kerstvakantie;
- 4° de eerste schooldag van februari;
- 5° de eerste schooldag na de krokusvakantie
- 6° de eerste schooldag na de paasvakantie
- 7° de eerste schooldag na hemelvaartsdag
Let op! Ook kinderen die geboren zijn tussen 1 december en 31 december 2019 en die niet meer zullen kunnen instappen in schooljaar 2021-2022 worden al aangemeld en ingeschreven: zo zijn ze zeker van een plaatsje. Zij zullen wel pas op in september 2022 kunnen instappen.
Bereken hier de instapdatum: https://www.onderwijs.vlaanderen.be/nl/bereken-de-instapdatum-voor-je-kleuter
Kom ik in aanmerking voor een schooltoeslag?
Vanaf het schooljaar 2019-2020 moet je een schooltoeslag niet meer aanvragen dit wordt automatisch toegekend via het groeipakket.
Meer info: https://www.vlaanderen.be/de-schooltoeslag-groeipakket
Ik heb meerdere kinderen hoe meld ik aan?
Je kan je kinderen koppelen of niet koppelen.
Een koppeling betekent dat je enkel een school toegewezen krijgt waar er plaats is voor alle aan-elkaar-gekoppelde kinderen.
Stel: je hebt drie kinderen die je aanmeldt. Als je dit gekoppeld doet, en er is in de eerste schoolkeuze plaats voor twee van de drie kinderen, maar voor één kind geen plaats, dan krijgt geen van de kinderen een toewijzing voor deze school (3 weigeringen). Het systeem gaat dan over naar de tweede schoolkeuze waar opnieuw wordt bekeken of er plaats is voor de drie kinderen samen (indien niet, gaat het naar keuze 3 etc).
Soms willen ouders dat die kinderen waarvoor er wel plaats is toch al de hogere schoolkeuze krijgen, ondanks het feit dat er een ander kind van het gezin dan nog naar een andere school moet gaan. Dan kun je beter elk kind niet-gekoppeld aanmelden.
Bekijk zeker ook nog eens het aantal vrije plaatsen op de website (als er nu al 0 vrije plaatsen staat voor een geboorte-of leerjaar, betekent dat dat bij een aanmelding hiervoor die gekoppeld is aan andere aanmeldingen alle gekoppelde kinderen geweigerd worden).
Wat doe ik bij een nakende verhuis?
Ga je verhuizen en dichterbij de school van jouw voorkeur wonen?
Een afwijking op het gebruik van het huidige domicilieadres wordt toegestaan wanneer je kan aantonen met (scan of kopie) van een officieel bewijsstuk dat je domicilieadres wijzigt ten laatste binnen het schooljaar waarvoor aangemeld wordt. Bezorg de scan of kopie van de huurovereenkomst, bouwvergunning, uittreksel uit de aankoopakte bij voorkeur voor het eind van de aanmeldingsperiode aan de LOP-deskundige via mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ten laatste bij de inschrijving op school leg je het document voor.
Wat moet ik doen in geval mijn kleuter een jaar blijft zitten?
Contacteer voor het aanmelden de LOP-deskundige Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0492 15 90 54
Wat geldt als werkadres?
Onder werkadres verstaan we?
- Het werk waaruit minstens één van de ouders een arbeidsinkomen haalt (geen vrijwilligerswerk).
Deeltijds werk – eventueel op verschillende plaatsen – kan wel. In dit laatste geval geldt één van de betrokken adressen, als aan de andere voorwaarden voldaan is.- Werk je via een een interimkantoor werkt, dan kan je de concrete werkplaats opgeven.
Dit is aantoonbaar via een attest van de werkgever. Het adres van het interimkantoor zelf is geen werkadres.- Oefen je een zelfstandig beroep uit dan noteer je het adres van de vestigingsplaats van het kantoor, winkel, werkatelier… .
Een bedrijvigheid met een eerder tijdelijk karakter (bv. een bouwwerf waar iemand tijdelijk actief is) geldt niet als werkadres.- Er moet een duidelijke en permanente activiteit zijn. Tewerkstelling op tijdelijk of min of meer occasioneel verband komen dus niet in aanmerking. Concreet: via een poetsdienst ergens 1 of 2 keer een (halve) dag per week ergens werken volstaat niet om als werkadres te vermelden.
- De tewerkstelling op het opgegeven adres geldt ook op het moment van de instap in de school.
De ouder toont het werkadres aan bij de inschrijving aan de school via een attest van de werkgever of via een ander officieel document als het een zelfstandige activiteit betreft.